Trasig telefonFungerar din mobiltelefon dåligt? Funderar du på att köpa en ny? Kanske borde du reparera din gamla telefon istället. Det finns flera skäl till detta.

Vi byter mobiltelefon oftare än vi behöver. Över huvud taget är vi duktiga på att konsumera och dåliga på att reparera, men när det kommer till mobiltelefoner får detta extra stora konsekvenser, för både planeten och för människorna som bor på den.

Men vi börjar med det viktigaste: du behöver inte reparera din telefon själv. Faktum är att vi inte rekommenderar det, om du inte har åtminstone grundläggande kunskaper om elektronik. Lämna istället in telefonen hos en reparatör, eller skicka den till iphonereparation.se.  Om telefonen är fuktskadad är det viktigt att lämna in den snabbt, för om komponenterna börjar rosta blir det betydligt knepigare att lösa situationen. På internet cirkulerar många huskurer för att rädda fuktskadade telefoner, men man bör i första hand lämna in telefonen. Då ökar sannolikheten att den ska gå att rädda.

Iphonereparation har servicebutiker i Eskilstuna, Umeå, Malmö, Göteborg och Stockholm. Reparationerna i butik går snabbt, och även om man inte bor i någon av dessa städer, utan måste skicka in sin telefon, så ska man inte behöva vara utan den i mer än några få dagar.

Varför ska du reparera din telefon istället för att köpa en ny? En modern mobil är en väldigt resurskrävande apparat. Ny Teknik skriver att en enda telefon ger upphov till 86 kilo avfall vid tillverkningen. Uträkningen har gjorts av Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet, och avfallet från tillverkningen, utvinningen av material och produktionen av den el som krävs för framställningen har inkluderats i uträkningen.

Konfliktmineraler

Smartphones och annan modern elektronik innehåller mineraler som guld, tenn och volfram. Det här är sällsynta metaller, som är vanligast i fattiga länder. I dessa länder pågår konflikter som till stor del kretsar kring kontrollen över gruvorna där mineralerna utvinns. Krigsherrarna utnyttjar arbetare, som tvingas arbeta i gruvorna under slavliknande förhållanden. När mineralerna sedan har sålts används pengarna till att finansiera fortsatt krigföring. Därför kallas dessa metaller ofta för konfliktmineraler, och råvarorna blir en förbannelse för de som lever i områdena där de finns.

Ett område som är hårt drabbat av problemet är de östra delarna av Kongo-Kinshasa. De som arbetar i gruvorna där uppmanar konsumenter på norra halvklotet att kontrollera ursprunget på de mineraler som används i produkterna. Detta säger Joakim Wohlfeil från Diakonia till Dagen. Kyrkorna i Sverige har varit drivande för att få hårdare regler gällande kontroll av mineralerna som används i våra telefoner.

Snart kommer det kanske att bli lättare för europeiska konsumenter att kontrollera ursprunget, skriver Dagens industri. EU-parlamentet vill att det ska bli obligatoriskt för företag i elektronikbranschen att kontrollera varifrån mineralerna som används kommer. EU-kommissionen, däremot, vill att det ska vara frivilligt.

Om valet står mellan en ny telefon och en ny dator ska du dock välja telefonen, för faktum är att datorn kräver ännu mer råvaror vid tillverkningen.